In januari overleed Thich Nhat Hanh, Vietnamese boeddhistische monnik, vredesactivist, dichter en schrijver. Hij bracht het Westen in aanraking met mindfulness.
Hij heeft me veel gebracht. Meditatief wandelen geeft rust en ontspanning, net als de ’10 mindful movements’. Zijn boek ‘Spreken met liefde, luisteren met compassie’ leert over helderheid in communicatie. Maar vooral: aandacht geven aan de ademhaling: “Breath in, I arrive in my body. Breathing out, I am home”
Dat wist ik niet
Vorige week heb ik mijn moeder van over de 80 twee keer geïnterviewd over haar leven. Wat een bijzondere ervaring was dat. Ik kan het je aanraden om je ouders te interviewen.
De aanleiding hiervoor was een artikel in de laatste Psychologie Magazine (nummer 1, 2022) dat op de voorkant wordt aangekondigd met “Nu begrijp ik je. Het gesprek met je ouders dat alles verandert”. We denken dat we alles wel over onze ouders weten, maar dat hoeft niet zo te zijn. Want in de gewone omgang met je ouders stel je bepaalde vragen over hun
Gevoelens zijn er. Je kunt ze niet ontwijken. En ze zijn er niet voor niets. Ze hebben je iets te vertellen.
Wil je van ze af? Wil je ze buiten de deur houden? Dan kom je in gevecht. Het lukt je wel, maar ze zullen steeds harder op je deur kloppen. Net zolang tot je gehoor geeft. Totdat je open doet. Hoe lang houd je de deur al dicht? Druk je ze weg, vermijd je ze, ontken je hun bestaan? Herken je ze nog wel?
Gun jezelf de vrijheid om te voelen wat je voelt. Geef ruimte. Luister naar je
Dit is het derde artikel over luisteren: het gaat over de praktische kant van luisteren en over actief luisteren. Met tips voor een luistergesprek over de voorbereiding, het gesprek zelf en de afronding.
Als je het artikel in PDF wilt lezen of delen kan je het hier downloaden:
Het eerste artikel was “Hoe kan je goed luisteren?” en het tweede artikel heet “Het krachtenveld van luisteren”.
Voorbereiding
Voldoende energie
Zorg dat je uitgerust bent als je een belangrijk gesprek hebt. Als je moe bent is de kans groter dat je in de emotie schiet. Vermijd dus gesprekken aan het
Dit artikel is het tweede in een reeks over het onderwerp Luisteren en gaat over het Krachtenveld van luisteren. Het is lang dus als je liever in PDF leest kan je het hier downloaden: .
In het eerste artikel “Hoe kan je goed luisteren?” schreef ik over luisteren in het algemeen, over de energie van het luisteren en introduceerde ik vijf luisterniveaus. Het helpt om dat artikel eerst te lezen, vooral om kennis te maken met de vijf luisterniveaus en de afbakening met drie situaties van gesprekken.
Het doel van de artikelen in duidelijk te krijgen hoe je een luistergesprek
Waarom ik dit artikel schrijf
Ik heb al een tijd een fascinatie voor Luisteren. Allereerst door mijn ervaringen als iemand echt naar me luistert. Op die momenten kan ik zeggen wat ik wil, krijg ik alle tijd en aandacht en aan het einde van het gesprek heb ik ruimte in mijn hoofd en ben ik opgelucht. Het is te omschrijven als: ‘ik voel me gehoord’. Graag wil ik er zelf op deze manier voor anderen zijn. En geloof me: dat lukt niet altijd. ‘Gehoord voelen’ klinkt eenvoudig, maar dat is het niet.
Een andere trigger was de trainersopleiding die ik
Je gevoel heeft je veel te vertellen. Zo zegt het wat er in je omgaat, geeft het de sfeer weer van je binnenwereld en vertelt het hoe je omgaat met de buitenwereld.
Veel mensen worden onrustig van hun gevoel omdat ze er niet goed mee omgaan. Ze vinden dat het er niet mag zijn, drukken het weg of negeren het. Of ze zijn er veel mee bezig door erover na te denken of te klagen tegen anderen.
Vriendschap met gevoel
Als je je gevoelens beter leert kennen dan leer je jezelf beter kennen. Je binnenwereld met gevoelens is vluchtig en
Jezelf goed presenteren op beeld kan belangrijk zijn. Ga je solliciteren voor een fantastische baan, wil je iemand overtuigen op het werk of in de politiek, wil je een heldere presentatie geven of geef je les? Zorg allereerst dat je goed in beeld komt! Dan kom je duidelijk en overtuigend over.
De theorie: handleiding videobellen
Rommelige achtergronden en plafonds leiden af van je boodschap. Een gezicht dat niet goed zichtbaar is heeft geen expressie en kan geen verhaal over de bühne brengen. Om je te helpen om goed in beeld te komen kan je hier een handleiding downloaden:
Met
Aandacht binnen en buiten
Dit boek laat je bewust worden wat je met je aandacht aan het doen bent in relatie tot jezelf (binnen) en in interactie met anderen (buiten). Je leert hoe het is om met je aandacht bij jezelf te zijn of er juist buiten te verblijven, om grenzen te stellen en hoe de dynamiek is tussen jou en anderen. Als je deze aandacht kunt sturen, dan word je rustiger, bespaar je energie en krijg je meer zelfvertrouwen.
Hier wat info over de auteur.
Jouw welzijn
Ieder mens staat in contact met anderen; in je relaties, op het
Het is erg prettig als je werk aansluit bij jou als persoon. Dan kost je baan (relatief) weinig energie omdat je je activiteiten op een vanzelfsprekende manier doet. Wat zou het fijn zijn als jij je talenten kent en ze kunt gebruiken in je werkende leven (en daarbuiten).
Een talent is iets dat je van nature kunt. Je hebt het meegekregen in het leven. Je talenten gebruik je als vanzelf, je weet niet beter. Je zegt er waarschijnlijk over “maar dat kan toch iedereen?”. Voorbeelden van talenten zijn: onderhandelen, teksten schrijven, voor iemand zorgen.
Ook heb je persoonlijke kwaliteiten die