26 apr

Ken je talenten – vind een baan die bij je past

Talenten - Vakman aan het werk

Het is erg prettig als je werk aansluit bij jou als persoon. Dan kost je baan (relatief) weinig energie omdat je je activiteiten op een vanzelfsprekende manier doet. Wat zou het fijn zijn als jij je talenten kent en ze kunt gebruiken in je werkende leven (en daarbuiten).

Een talent is iets dat je van nature kunt. Je hebt het meegekregen in het leven. Je talenten gebruik je als vanzelf, je weet niet beter. Je zegt er waarschijnlijk over “maar dat kan toch iedereen?”. Voorbeelden van talenten zijn: onderhandelen, teksten schrijven, voor iemand zorgen.

Ook heb je persoonlijke kwaliteiten die iets zeggen over jou als mens: waar jij in het bijzonder het verschil maakt met anderen. Als je ze gebruikt dan gedraag je je op een natuurlijke manier. Je blijft dicht bij jezelf en alles loopt soepel. Voorbeelden van kwaliteiten zijn: geduld, je gemakkelijk aanpassen, doorzetten.

Jouw talenten – Vraag het anderen

Het is lastig om naar jezelf te kijken en je eigen kracht te benoemen. Dit komt omdat je talenten en persoonlijke kwaliteiten zo bij jezelf horen dat ze je niet opvallen. Daarom is het een goed idee om input van anderen te vragen. Ze kunnen van een afstandje naar jou kijken. Probeer het eens.

Klik op de groene tekst om een formulier te downloaden waarmee je feedback kunt vragen over jouw talenten en kwaliteiten:

Download - Talentenformulier

Geef dit formulier aan ten minste vijf vrienden of bekenden en vraag ze om het in te vullen. Denk ook aan andere mensen uit je omgeving: die kunnen soms met een frisse blik naar jou kijken.

Prachtige verhalen

Verzamel de feedback, lees het rustig door en geniet ervan. Van cliënten in loopbaancoaching hoor ik prachtige verhalen over deze oefening. Zij vertellen wat het met ze doet om door anderen echt gezien te worden. Ook leidt het tot mooie gesprekken tussen hen en de feedbackgevers.

Je hebt met de feedback een mooi beginpunt om na te denken over je werkende toekomst. Graag help ik je daarbij. Neem gerust contact op.

 

foto: Benjamin Thomas