10 jun

Even voelen

Foto: een fancy Jaspis uit mijn collectie.

Een vriend van me heeft het altijd lastig in museums. Vooral bij beeldhouwwerk. Hij loopt naar binnen en ziet de werken, mag ze bekijken. Maar: hij mag ze niet aanraken. Hij mag niet even er aan zitten, even voelen.
Hij is Brits en in het Engels, leerde ik van hem, bestaat het woord tactile. Dat gaat over de tast. In het Nederlands komt het neer op ‘even voelen’. Hij is tactile. Dat je ergens aan wil zitten, contact mee wil maken. De stof van een nieuw overhemd door je vingers laten gaan, een hand strijken over een tafelkleed, de bank waar je op gaat zitten even bekloppen. Een beeldhouwwerk even voelen.
In trainingen met het thema “Ontspannen” neem ik vaak een steen (“mineraal”) mee uit mijn verzameling. Ik check even van tevoren welke steen er die dag meegaat, stop die in mijn tas en stal hem uit op een mooi plekje in de ruimte. De training begint, de deelnemers komen binnen. En ja, dan gebeurt het. Ze zien de steen en er zijn er altijd een paar die er even aan willen zitten. Even voelen.
De blik is gevangen, een onrustig gevoel ontstaat, het op en neer schuiven op de stoel. Ik knik, ja het mag: mijn stenen zijn geen beeldhouwwerken waar je alleen maar naar mag kijken. Iemand pakt de steen. Een blij gezicht. Even vasthouden. Vaak wordt de steen weer erg snel teruggelegd. En dan vraag ik of ze hem weer even willen pakken en er dan echt de tijd voor willen nemen. Ogen dicht, rustig ademen, contact maken. En dan voelen wat er te voelen valt. Soms veel, soms niets. Dat maakt niet uit.
Even voelen hoe het met je gaat. De tijd nemen voor jezelf, tot rust komen, aandacht geven aan wat voor jou belangrijk is. Doe je dat wel eens? Even weg zijn van de drukte, de stress en het gedoe.
In mijn trainingen is er altijd op een of andere manier aandacht voor voelen en ervaren. Voelen hoe het met je gaat. Ervaren wat rust nemen met je doet. Hoe het anders kan. Vertrouwen op je gevoel. Veel mensen zitten met hun aandacht vooral in hun hoofd, bij het denken, en zijn het contact met hun gevoel een beetje kwijtgeraakt. Dat is jammer, het levert je zoveel op.