20 aug

Opruimen – Ruimte voor de toekomst

Opruimen - een net opgeruimde kamer

Opruimen in mijn hoofd: rond 2002 besefte ik dat ik meer rust in mijn hoofd wilde. Mijn enthousiasme voor dingen is fijn en mijn hersenen werken graag, maar er zijn ook momenten nodig om het rustig aan te doen. Ik begon met mediteren. Elke week ging ik naar meditatieles en elke dag oefende ik thuis op zolder op een kussentje. Tijdens het oefenen kwam er rust en na verloop van tijd kon ik deze rust (tot op zekere hoogte) meenemen naar het dagelijks leven.

Mediteren is voor mij even tijd voor mezelf nemen, elke dag. Soms maar 2 minuten, soms een half uur.

Troep kost energie

Het mediteren had een sterk bijeffect op me: ik kon niet meer tegen troep. Zo begon ik me te ergeren aan te veel spullen om me heen, aan ongeordendheid, aan troep. Mijn hoofd wilde blijkbaar rust in de omgeving.

Troep kost op verschillende manieren energie. Allereerst heb je visuele prikkels: spullen vragen (onbewust) je aandacht. Kijk maar eens rond in een kamer met heel veel spullen. Je krijgt bij alles informatie binnen. Daarnaast kan je moeilijker iets vinden: het kost je telkens moeite als je iets moet zoeken. Verder hebben sommige spullen een negatieve lading, die je telkens ervaart als je er mee in aanraking komt. En tot slotte kost het veel inspanning om je huis schoon te maken als het opgeruimd is.

Opruimen is ont-spullen

Ik ging steeds vaker opruimen. Op het gegeven moment pakte ik het hele huis aan: kasten doorspitten, dozen openen, spullen oppakken en bekijken. Alles even beetpakken en als ik er geen goed gevoel meer bij had kwam het op de stapel ‘weg’. Ontspullen heet dit.

Soms was ik iets te enthousiast, deed ik volgens mijn vrouw te veel weg (“He, waar is de ….?”). Sindsdien doe ik eerst suggesties voor spullen waar we afscheid van kunnen nemen en heeft zij het laatste woord. Een andere regel gaat over aanschaf van nieuwe waar: 1 erin, 1 eruit. Vooral bij kleding werkt dit heel goed.

Ruimte in je huis is ruimte in je hoofd

Ik kan iedereen aanbevelen om op te ruimen. Een opgeruimd huis geeft rust. Het is overzichtelijk. Je kunt je spullen vinden, ervan genieten en waarderen. Het geeft letterlijk ruimte in je huis en figuurlijke ruimte in je hoofd.

Betere relaties

Opruimen verbetert ook de sfeer en de relaties in huis.l Ik zag dat in de Netflix serie “Tidying up with Marie Kondo”. Aan het begin van een aflevering zie je een gezin met jonge kinderen ploeteren met hun teveel aan spullen. Ze kunnen dingen niet vinden, worstelen met de ruimte. Het vreet energie.
Na de opruimactie zie je ze blij door hun huis lopen. Ze hebben meer aandacht en tijd voor elkaar. Het gezin vouwt samen de was op. Met plezier. Ze hebben van een vervelend klusje iets moois gemaakt.

Opruimen gaat dus niet alleen over spullen, het gaat ook en vooral over mensen en relaties. Over het beantwoorden van vragen als: Wat heb ik echt nodig? Wat is belangrijk voor me? Hoeveel ruimte neem ik, in het algemeen en ten opzichte van mijn huisgenoten? Hoe willen we in het huis met elkaar omgaan?

Neem de tijd voor opruimen

Het ordenen en afscheid nemen kostte veel tijd en energie, vooral bij spullen met een verhaal. Maar ik zette door. Er volgde menig ritje naar de kringloop en het afvaldepot van de gemeente.

Een huis opruimen is een proces. En dat heeft zijn tijd nodig, al gauw een paar maanden. Want aan spullen kleeft vaak een gevoelswaarde. En tijdens het opruimen ben je bezig om te bepalen of die gevoelswaarde die je aan spullen gekoppeld hebt nog passend is. In het grote geheel gaat het over hoeveel oude energie, het verleden, hangt er in huis en klopt dit nog in de huidige situatie? Je bent dus bezig om vragen te beantwoorden als: waar hecht ik waarde aan? Wat wil ik meenemen naar de toekomst, naar een volgende fase van mijn leven? Welke spullen passen bij me en welke niet (meer)? Wat wil ik vasthouden en wat kan ik loslaten?  Dat proces is inspannend, en daar mag je gerust de tijd voor nemen.

Hoe is het voor jou? Hoeveel oude energie hangt er in jouw huis? Wil je loslaten, afstand nemen van oude zaken? Ga jij opruimen: wil je ook ruimte maken voor de toekomst? Als ik je je daarbij kan ondersteunen, laat het me weten.