08 aug

Vriendschap sluiten met je gevoel

Schilderij met kleuren

Je gevoel heeft je veel te vertellen. Zo zegt het wat er in je omgaat, geeft het de sfeer weer van je binnenwereld en vertelt het hoe je omgaat met de buitenwereld.

Veel mensen worden onrustig van hun gevoel omdat ze er niet goed mee omgaan. Ze vinden dat het er niet mag zijn, drukken het weg of negeren het. Of ze zijn er veel mee bezig door erover na te denken of te klagen tegen anderen.

Vriendschap met gevoel

Als je je gevoelens beter leert kennen dan leer je jezelf beter kennen. Je binnenwereld met gevoelens is vluchtig en veranderlijk. Als je daarmee om leert gaan en je kunt uiteindelijk vriendschap sluiten met je gevoelens, dan geeft dat rust. Om daar te komen doe je vier stappen: je herkent je gevoel, je erkent, je luistert ernaar en je laat het gaan. Dat is een heel proces. Dit artikel gaat over de eerste stap: Herkennen.

Oefening downloaden

Om te ontdekken hoe bewust jij bent van je gevoel kan je hier een oefening downloaden: Download - Oefening Zo voel ik me De oefening bevat een lange lijst van gevoelens.

Herkennen

Benoemen hoe je je voelt kan lastig zijn om verschillende redenen. Misschien is het zo dat je er weinig aandacht aan geeft, of dat je het moeilijk vindt om er contact mee te maken, of dat je woorden voor het benoemen van gevoel niet paraat hebt (buiten “goed”, “toppie” of “klote”), of dat je geneigd bent om niet je gevoel maar je stemming of gedrag te benoemen (“Ik voel me creatief vandaag”, “Ik heb lef”), of dat je het over gevoel van een ander hebt (“Ik voel medelijden”).

Gevoel en Emotie

In het belang van deze oefening zijn gevoel en emotie bij elkaar geveegd (Maar er zijn verschillen). De vier basisemoties zijn vier B’s: Bang, Bedroefd (Verdrietig), Boos en Blij. Aangevuld met Walging, Verbazing en Schaamte vormen ze een groep van 7 gevoelsfamilies. Deze groep van 7 zijn de hoofden van de 7 gevoelsfamilies: binnen elke familie heb je dan allerlei familieleden met hun eigen karakter. Zo zijn er binnen de gevoelsfamilie Verdrietig onder andere de leden Triest, Sip en Somber en binnen de gevoelsfamilie Blij kom je onder meer Vrolijk, Opgewekt en Jolig tegen.

Het kan ook zijn dat je je kalm voelt. Dan is emotie en gevoel op de achtergrond en ben je in een staat van rust en tevredenheid.

Het lichaam vertelt

Emoties en gevoelens laten zich horen in het lichaam. Favoriete plekken daarvoor zijn: Hoofd, Kaken, Keel, Hals, Schouders, Borst, Maag en Buik. Maar elders in het lichaam kan zeker ook. Door naar je lichaam te luisteren krijg je contact met je gevoel. Het lichaam reageert niet voor niets.

Gevoel is OK

Er bestaat geen positief of negatief gevoel. Het is er en wil zich laten horen. Geef er ruimte aan. Het enige wat gevoel wil, is dat het er mag zijn.

Dagboek

Houd een gevoelsdagboek bij. Hiermee krijg je inzicht in je gevoelswereld. Bovendien laat je aan jezelf merken dat je het belangrijk vindt om erbij stil te staan. Schrijf bij voorkeur op papier, bijvoorbeeld in een schrift.

Een voorbeeld: “Ik voelde me verdrietig. Mijn collega was onze afspraak vergeten. Ze bood geen excuses maakte maar wuifde het weg. Ik voelde het in mijn buik. Na een uur zat het gevoel er nog”.

Blijven ontdekken

Deze oefening is een mooi begin om meer vertrouwd te raken met je gevoelens. Wil je er meer over ontdekken? In mijn coaching tijdens trainingen geef ik er ook aandacht aan.