Je ouders interviewen
Dat wist ik niet
Vorige week heb ik mijn moeder van over de 80 twee keer geïnterviewd over haar leven. Wat een bijzondere ervaring was dat. Ik kan het je aanraden om je ouders te interviewen.
De aanleiding hiervoor was een artikel in de laatste Psychologie Magazine (nummer 1, 2022) dat op de voorkant wordt aangekondigd met “Nu begrijp ik je. Het gesprek met je ouders dat alles verandert”. We denken dat we alles wel over onze ouders weten, maar dat hoeft niet zo te zijn. Want in de gewone omgang met je ouders stel je bepaalde vragen over hun leven niet. Welke keuzes hebben ze gemaakt? Waar worstelden ze mee? Hoe kijken ze terug op hun jeugd, hun verwachtingen en teleurstellingen?
Het verhaal van je ouders doet er toe
Sommige dingen uit hun leven zijn je nu niet bekend terwijl ze heel belangrijk voor hen zijn, en waarschijnlijk dus ook voor jou. Door uitvoerig met hen te praten krijg je inzicht in hun leven en krijgt wellicht begrip voor hen. Het is zeer waarschijnlijk dat de relatie met je ouders door de gesprekken zal verdiepen.
Interviewschema
Voor het interview kan je een interviewschema gebruiken dat Rene Diekstra ontwikkelde en vastlegde in zijn boek “In gesprek met je ouders. Handleiding voor je belangrijkste interview”. Het schema bestaat uit 15 thema’s, zoals School, Loopbaan, Relaties, Vrije Tijd. Bij ieder thema staan de vragen die je kunt stellen netjes opgesomd. Je kunt dit letterlijk volgen.
Hoe ga je te werk?
Het boek geeft ook hoe je het interview kan aanpakken. Je hebt een paar afspraken nodig om het tot een succes te maken.
Alles wat vertelt wordt blijft vertrouwelijk. Je interviewt je ouders ieder afzonderlijk. Je stelt je op als interviewer met een neutrale blik. Jouw rol is vragen te stellen en te luisteren. Je geeft geen commentaar op de antwoorden. Zij geven de grenzen aan van wat wordt besproken. Als er emoties zijn laat je die komen, maar je hoeft er niets mee te doen. Je kunt meerdere sessie gebruiken, het hoeft niet allemaal in 1 keer verteld te worden.
Je ouders beter begrijpen
Ik ben van alles te weten gekomen over mijn moeder. Soms wist ik iets niet, soms had ik een gebeurtenis anders uitgelegd en soms was ik het niet mee eens met wat ze zei. Maar daar gaat het niet om. Het is het verhaal van je ouder, hoe zij er tegenaan kijkt. Het was niet mijn bedoeling om ‘de waarheid’ te vinden (die is er niet), maar om haar verhaal te snappen. Graag had ik trouwens ook op deze manier met mijn vader gesproken, maar hij is al geruime tijd overleden.
Zij willen het ook
Maar willen ze wel? Ja, het blijkt dat ouders de behoefte hebben om hun verhaal te vertellen. Ze vinden een verzoek tot een interview dan ook altijd goed (op een heel hoge uitzondering na).
Spannend? Jazeker. Dat is logisch. Heb je twijfels, vind je het lastig, durf je niet? Neem gerust contact op voor ondersteuning. Of lees eerst dit blog over omgaan met gevoel.
Foto: Cade Martin, Unsplash.