20 aug

Ruimte in je huis – rust in je hoofd

Opgeruimde kamer

Rust in je hoofd

Een jaar of 18 geleden besefte ik dat ik meer rust in mijn hoofd wilde. Mijn enthousiasme voor dingen is fijn en mijn hersenen werken graag, maar er zijn ook momenten nodig om het rustig aan te doen. Ik begon met mediteren. Elke week ging ik netjes naar de meditatieles en elke dag oefende ik thuis op zolder op een kussentje. Tijdens het oefenen kwam er rust en na verloop van tijd kon ik deze rust (tot op zekere hoogte) ook meenemen in het dagelijks leven. Mediteren is voor mij even tijd voor mezelf nemen, elke dag. Soms maar 2 minuten, soms een half uur.

Het mediteren had een sterk bijeffect op mij: ik kon niet meer tegen troep. Ik merkte dat ik me begon te ergeren aan te veel spullen om me heen, aan ongeordendheid, troep. Mijn hoofd wilde blijkbaar ook rust in de omgeving. Ik merkte dat ik steeds vaker op aan het ruimen was. En op het gegeven moment ging ik er helemaal voor. Het huis moest worden aangepakt. Actie, aanpakken. Kasten doorspitten, dozen openen, spullen oppakken en bekijken. Alles even beetpakken en als ik er geen goed gevoel meer bij had kwam het op de stapel ‘weg’. Ont-spullen.

Doorzetten

Het kostte veel tijd en energie. Vooral bij spullen met een verhaal. Maar ik zette door. Er volgde menig ritje naar de kringloop en het afvaldepot van de gemeente. Soms was ik iets te enthousiast, deed ik te veel weg volgens mijn huisgenoot. (“He, waar is de ….?”). Ik heb toen geleerd dat je opruimen in overleg doet. Sindsdien doe ik suggesties voor spullen waar we afscheid van kunnen nemen en heeft zij het laatste woord. Bij aanschaf van nieuwe waar geldt de regel: 1 erin, 1 eruit. Vooral bij kleding werkt dit heel goed.

Ik kan iedereen aanbevelen om op te ruimen. Een opgeruimd huis geeft je rust. Het is overzichtelijk. Je kunt je spullen vinden, ervan genieten en waarderen. Het geeft letterlijk ruimte.

Troep vreet energie

Troep daarentegen kost je veel energie. Op verschillende manieren. Allereerst heb je visuele prikkels: spullen vragen (onbewust) je aandacht. Kijk maar eens rond in een kamer met heel veel spullen. Je krijgt bij alles informatie binnen. Daarnaast kan je moeilijker iets vinden: het kost je telkens moeite als je iets moet zoeken. Verder hebben sommige spullen een negatieve lading, die je telkens ervaart als je er mee in aanraking komt. En tot slotte kost het veel inspanning om je huis schoon te maken als het opgeruimd is.

Niet alleen spullen

Opruimen verbetert de sfeer in huis en de relaties in huis. Ik zag het op Netflix in de serie “Tidying up with Marie Kondo”. Aan het begin van een aflevering zie je een gezin met jonge kinderen ploeteren met hun teveel aan spullen. Ze kunnen dingen niet vinden, worstelen met de ruimte. Het vreet energie.
Na de opruimactie zie je ze blij door hun huis lopen. Ze hebben meer aandacht en tijd voor elkaar. Het gezin vouwt samen de was op. Met plezier. Ze hebben van een vervelend klusje iets moois gemaakt.

Opruimen gaat dus niet alleen over spullen, het gaat ook en vooral over mensen en relaties. Over het beantwoorden van vragen als: Wat heb ik echt nodig? Wat is belangrijk voor me? Hoeveel ruimte neem ik, in het algemeen en ten opzichte van mijn huisgenoten? Hoe willen we in het huis met elkaar omgaan?

Proces

Een huis opruimen is een proces. En dat heeft zijn tijd nodig, al gauw een paar maanden. Want aan spullen kleeft vaak een gevoelswaarde. En tijdens het opruimen ben je bezig om te bepalen of die gevoelswaarde die je aan spullen gekoppeld hebt nog passend is. In het grote geheel gaat het over hoeveel oude energie, het verleden, hangt er in huis en klopt dit nog in de huidige situatie? Je bent dus bezig om vragen te beantwoorden als: Waar hecht ik waarde aan? Wat wil ik meenemen naar de toekomst, naar een volgende fase van mijn leven? Wat past en wat past niet meer bij me? Wat wil ik vasthouden en wat kan ik loslaten? Dat proces is inspannend, en daar mag je gerust even de tijd voor nemen.

Hoe is het voor jou? Hoeveel oude energie hangt er in jouw huis? Wil je loslaten, afstand nemen van oude zaken? Wil je ruimte maken voor de toekomst?